Εναλλακτικός Τουρισμός

Η Ελλάδα μας είναι η ιδανική χώρα για κάθε μορφή τουρισμού. Ο εναλλακτικός τουρισμός απευθύνεται σε ταξιδιώτες που θέλουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι. Είναι για εκείνους που αναζητούν να μάθουν και να βιώσουν όσο περισσότερα γίνεται ανάλογα με τον προορισμό και τα ενδιαφέροντα τους. Είσαι αυτό το είδος ταξιδιώτη;

Τι είναι ο Εναλλακτικός Τουρισμός

Πρόκεται για το είδος τουρισμού που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές διακοπές. Είναι περισσότερο ενεργητικός τουρισμός. Ξεφεύγει από την απλή επίσκεψη σε αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;

 • Σεβασμός απέναντι στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.
 • Αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και την καθημερινότητα τους.
 • Κατανάλωση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και πολλές φορές συμμετοχή στην προετοιμασία και παρασκευή τους.
 • Επικεντρώνεται στην σωματική και ψυχική ανάταση – ο,τι κι αν σημαίνει αυτό για κάθε ταξιδιώτη.
 • Συνοδεύεται από διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες και δημιουργικές ασχολίες που όχι μόνο ψυχαγωγούν αλλά κι εκπαιδεύουν.

Κοινώς, αν θες να γνωρίσεις πραγματικά έναν τόπο και τους ανθρώπους του, ίσως ήρθε η ώρα να επικεντρωθείς στον εναλλακτικό τουρισμό και να γεμίσεις εμπειρίες και γνώσεις πέρα από τα καθιερωμένα!

Εναλλακτικός τουρισμός δραστηριότητες

Είδη Εναλλακτικού Τουρισμού

Τα είδη του αναλλακτικού τουρισμού διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανάλογα λοιπόν με:

 • Ποια εποχή θέλεις να ταξιδέψεις;
 • Σε ποια χώρα και περιοχή της;
 • Τι θέλεις να βιώσεις ανάλογα με τα χόμπι και τις προτιμήσεις σου;

Έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε:

 1. Πολιτισμικό – Αρχαιολογικό Τουρισμό
 2. Αθλητικό
 3. Θρησκευτικό
 4. Γαστρονομικό
 5. Οινοτουρισμό
 6. Οικοτουρισμό (οικολογικό τουρισμό)
 7. Εθελοντικό
 8. Ιαματικό
 9. Αγροτουρισμό
 10. Θαλάσσιο τουρισμό κλπ

Πάμε να δούμε εν συντομία τι περιλαμβάνει ο κάθενας;

Πολιτισμικός - Αρχαιολογικός Τουρισμός

Είναι ο εναλλακτικός τουρισμός που επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων των περιοχών επίσκεψης, την ιστορία τους, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη θρησκεία και άλλα στοιχεία που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του τρόπου ζωής τους.

Ο πολιτιστικός τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο σε αστικές περιοχές (ιστορικές, μεγάλες πόλεις και στις πολιτιστικές εγκαταστάσεις όπως μουσεία και θέατρα).

Μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει τουρισμό σε αγροτικές περιοχές αποτυπώνοντας τις παραδόσεις ιθαγενών πολιτιστικών κοινωνιών.

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ κοντά στον παραδοσιακό τουρισμό!

Πολισμικός αρχαιολογικός τουρισμός, ακρόπολη

Μονοήμερη Εκδρομή στη Βραυρώνα

Μονοήμερη εκδρομή στη Βραυρώνα με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας και μετάβαση στην παραλία Βραυρώνας για φαγητό,

surfing, γυναίκα σέρφερ, αθλητικός τουρισμός

Αθλητικός Τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνει κατά βάση αθλητικές δραστηριότητες κυρίως στο φυσικό περιβάλλον.

Έχει άμεση σχέση με την αναψυχή αλλά και τη διασκέδαση. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ταξιδιώτη και τη μορφολογία της κάθε περιοχής, ο καθένας μπορεί να απολαύσει την αγαπημένη του αθλητική δραστηριότητα.

Περιλαμβάνονται γνωστά μας αθλήματα χωρίς όμως τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα, όπως: το ορεινό τρέξιμο, η ορεινή ποδηλασία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι, το surfing, το kite surf, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, κ.λ.π

Θρησκευτικός Τουρισμός

Ο θρησκευτικός ή αλλιώς προσκυνηματικός τουρισμός, είναι το είδος εναλλακτικού τουρισμού που σχετίζεται με την επίσκεψη σε τόπους και χώρους θρησκευτικής σημασίας.

Οι λόγοι μποροί να είναι θρησκευτικοί, πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί ή απλά ενημερωτικοί.

Μπορεί να γίνει από μεμονωμένα άτομα ή από ομάδες ατόμων σε περιπτώσεις επίσκεψης στο πλαίσιο οργανωμένης εκδρομής.

Μπορεί να είναι ένα ταξίδι σε ανατολικές χώρες για να γνωρίσετε τη θρησκευτική κουλτούρα τους ή ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Τόσο η ηπειρωτική όσο και η νησιωτική Ελλάδα, έχει πολλά μοναστήρια, εκκλησίες, ξωκκλήσια και ναούς, θρησκευτικής αλλά και αρχιτεκτονικής σημασίας.

Αγιά Σοφιά, Θρησκευτικός Τουρισμός

Γαστρονομικός Τουρισμός

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος εναλλακτικού τουρισμού. Ενώ βασίζεται στην τοπική κουζίνα κάθε τόπου δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή.

Η γαστρονομία κάθε χώρας και κάθε τόπου αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και αντανάκλαση του τρόπου ζωής, των ηθών και των εθίμων κάθε λαού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός δεν είναι ακριβοπληρωμένες γκουρμέ επισκέψεις σε εστιατόρια, αλλά το φαγητό ως μέσο σύνδεσης ανάμεσα στους ανθρώπους, την ιστορία τους και τις μοναδικές στιγμές που τους συνδέουν.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει;

 • Φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια.
 • Street food ξεναγήσεις.
 • Συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής.
 • Τραπέζι με ντόπιους.
 • Επισκέψεις σε τοπικές λαϊκές αγορές κ.α.

Οινοτουρισμός

Ο οινοτουρισμός είναι ένα ιδιαίτερο είδος εναλλακτικού τουρισμού. Δεν περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση κρασιού όπως υποδηλώνει η λέξη.

Ο οινοτουρισμός έχει διαφορετικό στόχο από ο,τι η γεύση ενός τοπικού η ιδιαίτερου κρασιού.

Περιλαμβάνει, από επισκέψεις σε αμπελώνες (ακόμη και με ποδήλατα), οινοποιίες, όπου ο τουρίστας μπορεί να γευθεί κρασιά, μέχρι και να συμμετάσχει στη συγκομιδή των σταφυλιών.

Θα βρείτε ταξίδια σε οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία. 

Είναι ανερχόμενο και διαρκώς αναπτυσσόμενο είδος εναλλακτικού τουρισμού.

Οινοτουρισμός, αμπελώνας, ζευγάρι
Οικοτουρισμός, οικοτουρίστας, φύση

Οικοτουρισμός

Οικοτουρισμός ή οικολογικός τουρισμός, είναι ο εναλλακτικός τουρισμός που έχει άμεση σχέση με τις δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, με τρόπο όμως που να μην βλάπτεται ή ενοχλείται το ζωικό και φυτικό βασίλειο του τόπου.

Απέχει κατά πολύ από τον μαζικό-εμπορικό τουρισμό και δεν απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες τουριστών.

Οι οικοτουρίστες, ταξιδεύουν με άκρως υπεύθυνο τρόπο και διαφυλάσσοντας -ή με σκοπό να διαφυλάξουν- το φυσικό περιβάλλον. Αν είναι δυνατόν, συμβάλουν ταυτόχρονα στη βελτίωση της διαβίωσης των ντόπιων ανθρώπων.

Ο οικοτουρισμός, πολλές φορές αποσκοπεί στην εκπαίδευση του ταξιδιώτη, στην παροχή πόρων για προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και στην προαγωγή του σεβασμού προς τους διαφορετικούς πολιτισμούς και προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Εθελοντικός Τουρισμός

Ο εθελοντικός τουρισμός δεν είναι τουρισμός αναψυχής. Είναι ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που σκοπό έχει να βοηθήσει περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα, κυκλώνα κλπ).

Άλλες φορές, έχει σκοπό την βοήθεια σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων ή των υποδομών της περιοχής. 

Έχει περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ αποτελεί μια τάση που αν εξαπλωθεί όπως θα έπρεπε, θα αποτελέσει σύντομα πυλώνα ευημερίας και αλληλεγγύης για κάθε λαό της γης, πέρα από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Εθελοντικός Τουρισμός, εθελοντισμός
Ιαματικός Τουρισμός, ιαματικές πηγές

Ιαματικός Τουρισμός

Ο ιαματικός τουρισμός δεν είναι απλά είδος εναλλακτικού τουρισμού, αλλά έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

Πρόκειται επί της ουσίας για την ίαση των ανθρώπων με φυσικούς τρόπους που προσφέρει το περιβάλλον, άσχετα με την οικονομική τους ευχέρεια.

Τα νερά των ιαματικών πηγών έχουν εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες, λόγω των μεταλλικών στοιχείων που αποκτούν στο ταξίδι τους μέσα από τα έγκατα της γης.

Η Ελλάδα έχει πάνω από 800 ιαματικές πηγές. 

Τις επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο όχι μόνο για θεραπεία αλλά και για να ξεφύγουν από την αγχωτική καθημερινότητα, καθώς αποτελούν πηγές χαλάρωσης που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα.

Αγροτουρισμός

Ο αγροτουρισμός είναι ένα πολύ ξεχωριστό είδος εναλλακτικού τουρισμού, κι αυτό γιατί προυποθέτει οι επισκέπτες-αγοτοτουρίστες, να διαμένουν σε αγρόκτημα και να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες!

Είναι πολύτιμο είδος τουρισμού για κάθε άνθρωπο που κατά βάση περνάει τη ζωή του στα αστικά κέντρα.

Ένας αγροτουρίστας έχει άμεση επαφή με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου που θα επισκεφθεί.

Μπορεί να περιλαμβάνει από αγροτικές δραστηριότητες μέχρι, αθλήματα περιπέτειας στη φύση και μαθήματα χορού, αργαλειού, γαστρονομίας κλπ.

Αγροτουρισμός, φάρμα, άλογο
Ιαματικός Τουρισμός, ιαματικές πηγές

Θαλάσσιος Τουρισμός

Πρόκειται πραγματικά για το πιο ευρύ είδος εναλλακτικού τουρισμού. Οι θαλάσσιες δραστηριότητες έχουν πραγματικά πολλές διαστάσεις τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις γενικές κατηγορίες του θαλάσσιου τουρισμού:

 • Παράκτιος Τουρισμός (ηλιοθεραπεία, ψάρεμα, περπάτημα ή παιχνίδια στην παραλία, κολύμβηση, surfing κλπ.)
 • Υποβρύχιος Τουρισμός (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα).
 • Θαλάσσιος τουρισμός φύσης (ενυδρεία, παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών, προστατευόμενες περιοχές)
 • Θαλάσσιος πολιτιστικός τουρισμός (ναυτικά μουσεία, πλοία-μουσεία, λιμάνια-μουσεία, μουσεία ναυπηγικής τέχνης, αναπαράσταση ναυτικών γεγονότων, θαλάσσιες πολιτιστικές διαδρομές)
 • Θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός (ιστιοπλοΐα)
 • Περιηγήσεις με σκάφη αναψυχής
 • Κρουαζιέρες

Οφέλη Εναλλακτικού Τουρισμού

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι φιλοσοφία ζωής. Έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία σου και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τους ανθρώπους. Δεν είναι μόδα. Αναπτύσσεται διαρκώς σε κάθε μορφή του και μας φέρνει όλους πιο κοντά.

 1. Στήριξε τις τοπικές κοινωνίες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
 2. Βοήθησε στη διατήρηση και διάσωση του φυσικού τοπίου και του περβάλλοντος, σε αντίθεση με ο,τι συμβαίνει στον μαζικό-εμπορικό τουρισμό.
 3. Γνώρισε νέεες κουλτούρες και παραδόσεις άλλων λαών και τοπικών κοινωνιών, ξεφεύγοντας από τον μικρόκοσμο που ζούμε όλοι μας, πέρα από τα βαρετά και καθιερωμένα.
 4. Ζήσε μοναδικές εμπειρίες με βάση τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου, τόσο εσωτερικές όσο και οικονομικές.
 5. Απόλαυσε την κάθε στιγμή και γέμισε με νέες εμπειρίες και εικόνες όπως ποτέ άλλοτε!

Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος, θα ενημερώνεστε για κάθε πακέτο εναλλακτικού τουρισμού που θα κυκλοφορεί από την Cosmos Travel ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Leave this field blank
Επίλεξε τα είδη εναλλακτικού τουρισμού που σε ενδιαφέρουν: